Olika typer av massageoljor

Att välja massageolja är ganska enkelt om man vet vad man vill ha och hur man skall använda den, så det är det första man skall tänka igenom innan köpet.

Utbudet är stort av massageoljor och de flesta produkter som svenska butiker säljer kommer från seriösa tillverkare, kända tillverkare med säkra ingredienser.

Vilka typer av oljor finns det?

Det finns olika typer av massageoljor och vi kommer lista de mest vanliga typerna.

De mest vanliga typerna är:

  • vattenbaserade, med eller utan doft
  • oljebaserade, med eller utan doft
  • hybridvarianter, oftast blandning mellan silikon och vatten

Att välja massageolja är enkelt, du väljer det som du vill ha, dvs. om du vill att det skall dofta eller vara utan doft. Vad oljan är gjord av skall bestämmas av användningsområdet och till vad den skall användas till.

Ett set om 3 stycken flaskor från S8.

Vatten- eller oljebaserat?

Det finns fördelar med båda typer av massageoljor och marknaden idag är säker delad 50% / 50% mellan de olika typerna.

Vattenbaserat

Massageoljor som är vattenbaserade har både fördelar och nackdelar. De största fördelarna är att de kan användas med alla typer av produkter, kondomer och i alla lekar. Dessa är både doftfria eller smaksatta med allt möjligt.

Den enda nackdelen är faktiskt att det är vattenlösliga. De torkar snabbare och huden absorberar en hel del. Å andra sidan är de oftast billigare och även om det går åt mer, så blir det inte mycket dyrare.

Oljebaserade

Dessa oljor är oftast de bästa när det kommer till glidförmåga. De känns mer professionella och kladdar mindre i slutändan, samt är mycket dryga. Priset är oftast inte så mycket högre än andra alternativt och det finns både doftfria och alternativ med olika dofter att välja på.

Den största nackdelen vid användning av oljebaserade oljor är att om man använder sig av leksaker, gummiprodukter överlag, så som kondomer och sexleksaker av t.ex. TPR/TPE, så kan oljan lösa upp dessa och ta sönder de med tiden på ytan. För olika leksaker betyder det att de kan bli kladdiga på ytan, lösas upp. Det är värre för kondomer, då de helt enkelt blir svaga i materialet och spricker – inte vad man vill.

Hybrider

Dessa alternativ är få, men blandningar mellan silikon och vattenbas i grunden finns att välja på. Oftast är dessa vattenbaserade med en liten tillsats av silikon. Torkar inte ut lika fort som vattenbaserade oljor, har krämigare konsistens, oftast vit i färgen som en kräm. Man skall vara försiktigt med dessa om man använder leksaker av silikon, även om det oftast inte är något problem. Kan oftast användas samtidigt som glidmedel.

Vattenbaserade oljor från Swede
Värmande, oljebaserad olja från Shunga

Värmande oljor

Det finns en del oljor som har en värmande effekt. Oftast känns inte denna vid själva appliceringen, men i och med att man gnider och masserar så kan man känns en värmande effekt. Om man dessutom blåser på huden, känns just den värmande effekten under tiden. Dessa värmande oljor finns som både oljebaserade och vattenbaserade alternativ.

Olika tillverkare

De flesta massageoljor som finns idag i svenska butiker kommer från kända är säkra tillverkare. Sexbutikerna säljer oftast produkter som kommer från Sverige, EU generellt, USA och Kanada. Kinesiska massageoljor förekommer inte på marknaden.

Det finns ett par varumärken att hålla utskick av, om man föredrar utprövade produkter:

Swede – ett svenska märke, med godkända ingredienser för matvaruindustrin. Tillverkas i Löddeköpinge. Finns alternativ som är vattenbaserade, men även deras nya serier med väldigt aromatiska oljebaserade oljor som känns väldigt bra.

Shunga – ett varumärke från Kanada. Produkter som funnits i svenska butiker. Både i större flaskor, någon även ekologisk. Värmande alternativ i snygga glasflaskor som passar bra som present. Märket ha olika produkter, men framförallt oljebaserade oljor, samt massageljus.

RFSU – detta svenska märke har ett par produkter i sitt sortiment. Massagegeler som även kan användas som glidmedel. Även ett par produkter som rena oljebaserade oljor med fräsch doft.

Övriga märken, väldigt vanligt förkommande är WaterGlide (budgetalternativ), JO System (amerikanskt märke) samt Intimate Nature – även det ett företag från Kanada som tillverkar delvis organiska massageoljor, där stor del av ingredienser är just organiska.

Oljebaserad, aromatisk olja från Swede
3 i 1 produkter från RFSU